Het leven in glas geschreven

In april vindt er een bijzondere tentoonstelling plaats in het Kasteel van Schoten, getiteld ‘Het leven in glas geschreven’.

Glaskunstenaar en Schotenaar Joost Caen stelt zowel eigen werk als pareltjes uit zijn indrukwekkende privécollectie tentoon.
De tentoonstelling richt zich op de combinatie van glaskunst en literatuur.

Hoogtepunt is het oudste glasraam van de Benelux, ‘Noli Me Tangere’.

Reden genoeg om kennis te maken met een bijzonder man en zijn al even bijzondere passie voor glaskunst.


Tentoonstelling

12 tot en met 28 april 2024

10.00 tot 12.00 uur

13.00 tot 17.00 uur

Gratis toegang

Kasteel van Schoten

Kasteeldreef 61
2900 Schoten
België


— Gemeentelijk Magazine Schoten, Uitgifte Maart 2024

“Geef glaskunst de waardering die het verdient”

Glaskunstenaar Joost Caen viert het leven in glas geschreven. In april vindt er een bijzondere tentoonstelling plaats in het Kasteel van Schoten, getiteld ‘Het leven in glas geschreven’. Glaskunstenaar en Schotenaar Joost Caen stelt zowel eigen werk als parelt jes uit zijn indrukwekkende privécollectie tentoon. Reden genoeg om kennis te maken met een bijzondere man en zijn al even bijzondere passie voor glaskunst.

Joost is afkomstig uit Roeselare, maar woont al geruime tijd in Schoten. In 2023 werd hij op beide plaatsen gelauwerd. Zijn geboortestad riep Joost uit tot cultureel ambassadeur, in onze gemeente werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Schotense Leeuw. “Een hele eer”, aldus Joost. “Wij hebben Schoten omarmd en Schoten ons ook. Al hou ik persoonlijk niet van beeldende kunstenaars die het voetlicht zoeken. Wij moeten vooral via onze kunstwerken spreken en dat is exact wat ik ga doen op de tentoonstelling in april.”

Foto: Silke De Backer

Oudste glasraam

De tentoonstelling krijgt als titel ‘Het leven in glas ge- schreven’. Joost legt uit: “Het Oudnederlandse woord voor glasschilder was ghelasscriver. Letterlijk dus iemand die op glas schrijft. Dat idee gebruiken we als kapstok voor deze expo. We leggen de link tussen glasramen en literatuur in een wandeling doorheen zeven thema’s en sferen. Een nieuwe en originele insteek, want bij mijn weten is onze inhoudelijke keuze voor de combinatie van glaskunst en boeken nooit eerder vertoond.”

De grootste blikvanger van de tentoonstelling is onge- twijfeld ‘Noli Me Tangere’, het oudste glasraam van de Benelux. Het wordt gedateerd rond 1180 en toont een bijzondere scène uit het evangelie. Wat precies, daar- voor moet je zelf komen kijken. “Nadien verdwijnt het terug in de kluis”, lacht Joost. Je bent dus gewaarschuwd.

Topstukken

Je zal tijdens je bezoek ook verschillende Vlaamse topstukken en kandidaat-topstukken kunnen bewonderen. “Het gaat om glasramen die beschouwd worden als zeldzaam en onmisbaar”, verduidelijkt Joost. “Onze Vlaamse glasramen zijn gekend over de hele wereld. Historisch gezien was het schenken of aankopen van een glasraam eeuwenlang de meest prestigieuze investering in kunstwerken. Ik vind het belangrijk dat wij glaskunst opnieuw de waardering geven die het verdient.”

Vanuit die ingesteldheid start ook het project ‘Ars Lucis’, letterlijk vertaald de kunst van het licht. Joost vertelt: “Mijn droom is om een museum en studiecentrum rond glasramen op te richten. Ik beschik op dit moment met meer dan 2.500 items over de grootste privécollectie ter wereld. Tel daarbij ook nog 55 lopende meter aan boeken over glasramen. De collectie blijft wekelijks groeien en heeft nood aan opvolging. Als glaskunst belangrijk wil blijven in de toekomst, kan Ars Lucis daar zeker aan bijdragen.”

Glazen bol

Onze glazen bol voorspelt alvast dat glas dit jaar een grote rol zal spelen in Schoten. Zo wordt er gewerkt aan een glasramenroute doorheen de gemeente. En twee gloednieuwe glasramen van Joost Caen krijgen binnen- kort hun plaats in de Academie van Schoten. “Die monu- mentale opdracht vanuit de gemeente is een monumen- tale blijk van erkenning”, zegt Joost dankbaar.

De start van al die mooie plannen is natuurlijk de tentoonstelling. Joost zijn wens is duidelijk: “Ik hoop dat we glaskunst, een kunstvorm die ooit zo belangrijk was voor Vlaanderen, eindelijk een recht- matige plaats kunnen geven. Als mensen na hun bezoek even gepassioneerd zijn door glas als ikzelf, is het opzet geslaagd en ben ik een tevreden man.”